KOMP! ry

Yhdistyksestä

KOMP!-musiikkileirejä on järjestetty vuodesta 2006 lähtien, ja toiminta järjestettiin aluksi vapaan työryhmän toimesta. Kaksikieliseksi yhdistykseksi KOMP! ry / KOMP! rf rekisteröitiin keväällä 2013.

Yhdistyksen tarkoituksena on tukea ja edistää luovuutta, hyvinvointia ja moninaisuutta sekä tehdä syrjinnän vastaista työtä pääasiassa musiikillisin ja musiikkipedagogisin keinoin. Yhdistyksen järjestämien leirien ja kurssien kohderyhmiin kuuluu sekä eri-ikäisiä musiikin harrastajia että musiikkikasvatuksen ammattilaisia. KOMP! ry:n perustajina ja kurssien järjestäjinä on ryhmä Sibelius-Akatemialta ja Ruotsin Kungliga Musikhögskolanilta valmistuneita nuoria musiikkipedagogeja ja muusikkoja.Yhdistyksen toiminta on pääasiassa aktiivisesti kaksikielistä (suomi/ruotsi).

Suurin osa yhdistyksen toiminnasta järjestetään yhteistyössä kurssikeskus Villa Christinen kanssa Raaseporissa. Kursseille tulee kuitenkin osallistujia ympäri Suomen. Yksi lasten- ja nuortenkursseista on myös avoin ruotsalaisille osallistujille ja ohjaajille. Leirit ja kurssit on järjestetty vuodesta 2015 lähtien Villa Christinen tiloissa Raaseporissa. Tätä ennen KOMP!-leiriä järjestettiin Ahvenanmaalla sekä Paraisilla yhteistyössä Axxell Folkhögskolanin kanssa.

Ideologia ja visio

KOMP!-toiminta sai alkunsa vuonna 2006 Sibelius-Akatemian kahvilassa. Tällöin ryhmä musiikkikasvatuksen osaston opiskelijoita keskusteli kokemuksistaan sekä siitä, millaiselle musiikkileirille he olisivat itse halunneet nuorina osallistua. Idea uudesta musiikkileiristä ja konseptista oli niin kiinnostava, että ryhmä päätti heti ryhtyä tuumasta toimeen ja jo seuraavana kesänä 2007 järjestettiin ensimmäinen KOMP!-leiri. Leiri järjestettiin  Ahvenanmaalla ja suunnattiin 14-17 -vuotiaille Suomessa ja Ruotsissa asuville nuorille.

Alusta lähtien tarkoituksena on ollut tukea ja edistää luovuutta, hyvinvointia ja moninaisuutta sekä tehdä syrjinnän vastaista työtä pääasiassa musiikillisin ja musiikkipedagogisin keinoin. Lasten- ja nuortenleireillä haluamme luoda ilmapiirin, jossa kannustetaan luovaan kokeilemiseen, ja jossa jokainen tuntee että voi ja saa musiikillisesti tehdä mitä toivoo. Ohjaajat käyttävät työssään mm. niin sanottua normikriittistä lähestymistapaa. Lähestymistavan avulla pyritään tuoda esille mm. rajoittavia normeja, jotka saattavat ylläpitää syrjintää tai normatiivisia käsityksiä esim. sukupuoleen, terveydentilaan, vammaisuuteen, seksuaalisen suuntautumiseen, uskontoon tai alkuperään liittyen. Leireillä käytetään pedagogisia metodeja ja opetusmateriaalia, jotka vahvistavat kunnioitusta moninaisuutta ja erilaisuutta kohtaan. Haluamme lisäksi innostaa ja antaa haasteita edistyneemmille soittajille niin, että leirit voivat myös toimia ponnahduslautana ammattimuusikkouteen tähtääville nuorille.

Victoria Lindqvist

Miika Hjorth

Varapuheenjohtaja

Maria Sann